fredag 29 juli 2011

Att spara en smula


Om två veckor börjar Liam skolan. Då är det också tanken att han skall invigas i det kapitalistiska samhälle vi alla lever i i form av veckopeng. Hur mycket vet vi inte riktigt än, men det blir till lördagsgodis och en liten symbolisk summa därutöver så han kan lära sig att spara.

Den viktigaste leksaken just nu är utan tvekan LEGO-Star wars. Man köper en oanständigt dyr låda plast, bygger ihop den med hjälp av sin far, leker med den, tappar den i ett ögonblick av euofori, ber sin pappa bygga ihop den igen - och sådär håller det på.

Skeppen är strategiskt indelade i prisklasser. Pytte-pytte små för 120 spänn, medelstora för 300 spänn, stora rackare för 500 och sist de stora bestarna som jag aldrig vågar titta priset på. Liam har fått två i 300-kronors klassen. Ett när han fyllde år och ett för pengar han fick av farföräldrarna i Vadstena när han fyllde år. Men hela tiden har han drömt om "general grievious-skeppet", ett 500-kronors monster som tre gånger i rad blivit nekat inhandling när vi varit i affären.

Nåväl. Igår satte vi oss för att räkna ihop alla pengar han hittills fått men inte handlat för i sitt sexåriga liv. 372 kronor i en plånbok på översta hyllan. Vi ritade sen 500 streck på ett papper, strök över 372 av dem och satte på kylen. Grievious var ganska nära!

Effekter av detta?

* Liam tänker på pengar hela tiden. Igår krängde han en teckning till sin farbror Arvid. Jag sa att typ två kronor var lagom. Arre hade dock inga mynt och valde att hala upp en hel tjuga! Total lycka från Liam.

* Liam vill gääärna jobba! Igår sprang han som en tok fram och tillbaka till komposten med allt ihoprafsat gräs från senaste klippningen i en hink. Kom in dyblöt av svett och hävdade bestämt att han INTE sprungit. 10 spänn till!

* Liam sparar! Ville gärna ta med två tior till affären för att handla fler smurfar(surprise!) men efter förklaring att det då skulle läggas till streck på sparlappen och en lång fundering blev det ett nej. " Det är viktigare att spara pengarna pappa."

Är väl fallande skala på de där egenskaperna. Men en milstolpe i uppväxten är det ju trots allt. Skall bli kul att följa.

Inga kommentarer: