tisdag 1 juli 2014

Le France - dag 4

Semester nochmal! Och årets obligatoriska semesterbloggbidrag från junge herr Rydenlund.

Frankrike alltså. Det var ett tag sen sist, eller det var 6 veckor sedan men på riktigt gissar jag på en sisådär 18-20 år sedan. Det har hänt en del.

* Vägarna
Minns när vi bilade från mor och Bosses residens i sydvästra hörnet av det germanska riket riktning Paris och den röda Audin plötsligt började studsa och gumpa.
"Nu är vi i Frankrike" hojtade Bosse från framsätet, samtidigt som syster och undertecknad studsade där bak som åkte vi på medeltida kullersten. Vägarna var liksom lagda som klossar efter varandra med tämligt grov skarv mellan envar så att det smattrade bullrigt i en jämn rytm och förvandlade bilen till en resonans-högtalare.
"Här har de inte råd att bygga vägar, alla klagar men ingen vill betala" fortsatte det framifrån.

Överraskningen när vägarna idag håller högsta klass var därav hög. Och glädjande. Lite trafik, lite buller och inte minsta lilla spricka så långt ögat når. Och ETT vägarbete på hela resan, att jämföra med tyskarna med 17 vägarbeten och kö lite här och där. Att det sedan kostade 500 spänn att korsa halva landet är en annan femma, värt det är ändå betyget.


* Renheten
På riktigt, vad händer med det här landet? Är det inte fattigt och hög arbetslöshet och mycket missnöje och hela konkarongen? Är det inte här man möts av underkvadratmeterstora toaletter där man får backa in för att mötas av ett litet hål i golvet? Där alla kedjeröker och spelar boule och hinkar vin tills baskern är på sned?
VARJE dag städar de gatorna med högtryckstvätt. Det var varje dag alltså. Små team i två och två går med långa gripklor och plockar upp skräp mest vart man än tittar. Det är rökförbud på alla allmänna platser. Som stranden.
Och toaletterna sedan. Publika sådana var 75:e meter hela stranden lång. Såhär går det till:
1) Finn en ledig med grön lampa tänd.
2) Kliv in och reagera på att det är sjöblött på golvet väggarna och toaringen.
3) Gör det du ska
4) Kliv ur
5) Stäng dörren
6) Det är nu den kommer. Förklaringen till det blöta. Istället för grön lampa=ledig tänds orange lampa=mellan två besökare. Det mullrar och skakar och fräser där inne. En helautomatisk tvättanordning där bara två roterande borstar från Statoil saknas. HELA toaletten desinfekteras; golv, väggar, toa - klabbet. VARJE gång. Du kan bedriva steril verksamhet därinne. Fascinerande. Stort rymligt och utan synbara hål i golvet dessutom. 4 plus.

* Mat
Tredje spontanreaktionen är servicen. Du beställer mat, blinkar snabbt tre gånger och sedan kan du börja dinera. Ungefär så. McDonalds är en långsam plats att vara på i jämförelse. Inte nog med att det är kulinarens heliga land det är alltså även snabbserveringens förlovade rike. Fem plus.

I övrigt är det som vanligt dit vi åker - varmt så IN i h...e. Lite varmare var dag för att retas. Idag var det 30 i skuggan som är svår att finna. Av ren överlevnad hänger man på de två badfantomerna i plurret  och kastar volleyboll mest hela tiden. resultatet är en bringa så röd som alla röda bringor kan vara. Men det är läckert. Vi trivs, frodas och myspyser.

// Le Carl-Martin

Inga kommentarer: