onsdag 28 november 2012

Waterproof. Thailand dag 13

Hej på er. Vi bjuder på lite naket såhär inledningvis, håll till godo! Idag är det Loy Kratong här i Thailands rike. Ingen offentlig helgdag men väl en högtid folket håller varmt om hjärtat. Det var uppklädd personal i gälla färger, det var ett efterrättsbord så pompöst att kocken själv var så stolt och lycklig över det att han fotade det med egen kamera innan någon fick börja.

Det är vattnets dag.

Igår var vi på den kulturella nöjesparken FantaSea och det var fantastiskt. Det var framförallt en show om Kamalas historia och i den fanns det glimtar av dagens högtid.

Enligt sägnen skapades först solen och månen. Och därefter kom regnet och lade grunden för blommmor, växter och allt liv. Till sist kom människan och förde ondska med sig men på något sätt hittades en balans där människan och naturen levde i perfekt harmoni till varandra.

Men källan till allt liv är vattnet. vatten står för liv. Mer än solen, mer än månen. Och det är vattnet som är Thailändarnas dåliga samvete, att den perfekta harmonin är bruten. Källan till allt liv skitas ned.
För att hedra vattnet och be om ursäkt för den skada människan gör hissar man ljuslyktor till himlen och sätter ut omsorgsfullt utsmyckade små ljusbåtar i havet.
Vi valde ljusbåtsspåret och undertecknad gav sig ut i vågorna.
Det blev succé och en både vacker och eftertänksam stund om livet, något personligt och om människans harmoni med naturen.
 
Har ni inget att göra en vardag? Knyt ihop en vacker ljusbåt, vada ut från valfri strand efter mörkret lagt sig och skicka ut ditt tända ljus. Var tyst en stund och titta på den. Jag lovar att du tänker på något klokt du inte visste eller som du glömt.
 
// C-M

Inga kommentarer: